Sziasztok!
Néhány hete ünnepeltük a nagypapám 70. születésnapját. Ebből az alkalomból egy nagy családi ebédet tartottunk a nagyszüleimnél. Az egész család nagyon készült erre az alkalomra. A szülinapi tortát Anyu sütötte. A húgaim és Anyu selyempapírból készítettek dekorációt. Nagyon elegáns lett az összkép.
Már többször hangot adtam ennek, hogy mennyire szeretem a család körében eltöltött időt. Ez is egy nagyszerűen sikerült esemény volt.
Mivel én nem tudtam kivenni a részem a dekorációból és az egyéb helyszíni előkészületekből, ezért gondoltam én is készítek egy kis meglepetést.
Mézeskalács tésztából sütöttem körlapokat, amiket a tányérba szántam dekorációként és a vendégeknek ajándékként.
A receptet az egyik kedves ismerősömtől kaptam meg. Már nagyon bevált. Többször is elkészítettem
Hozzávalók:
– 40 dkg liszt
– 12 dkg cukor
– 1 késhegynyi szódabikarbóna
– 2 tojás
– 1 dl méz
– 1 csipet só
– 1/2 ráma
– reszelt citromhéj (fél citrom)
– 1/4 csomag mézes fűszerkeverék
A mézet, a cukrot, a rámát összeolvasztjuk. Ezután a tojást tesszük bele. Ez egy elég kényes momentum, mert ha nem vagyunk körültekintőek, akkor meg tud főni és akkor kezdhetjük elölről. Szóval csak óvatosan a hőmérséklettel!
Mivel nagyon aggódtam, hogy jó legyen ezért először egy üvegtálba tettem és csak utána raktam bele a tojást. Majd a szódabikarbóna, a citrom héja és a fűszerkeverék következett. Ezután a lisztet adtam hozzá. Előfordulhat, hogy ragacsos lesz a tészta. Ilyenkor egy kis liszttel tudjuk orvosolni a problémát.
A gyúródeszkára téve még egyszer érdemes átgyúrni, majd még melegen kezdhetjük is a nyújtást.
Kb. fél cm vastagra nyújtottam, majd szaggattam ki. Sütőpapírra tettem és már mehetett is a sütőbe. Kb. 180 fokon alsó-felső sütésen készült. Pontos időt nem tudok mondani olyan 10 perc körül mozog. De nagyon figyelni kell, nehogy odaégjen.
Igen, jól látjátok. Ez tényleg egy folpack fólia. Sajnos történt egy kis baleset és a sodrófa a szekrény mögött landolt.
Onnan pedig képtelenség kivarázsolni, úgyhogy így jártam….. 🙁
Íme a megsült alap.
Nem szabad elfelejteni a mézeskalács sütés íratlan szabályát!!! A maradékot, amit már nem tudunk kiformázni, különböző amorf alakban kötelező megsütni. Tökéletes a végeredmény előkóstolása szempontjából 🙂 !!
Ezután következett a pár órás díszítési folyamat. A férjem is besegített. Kitaláljátok, vajon melyiket készítette??? 🙂
Kb. 25 darab került becsomagolásra 🙂
Íme a végeredmény:
Remélem tetszett!
Ezt a receptet érdemes majd eltenni a karácsonyi időszakra is 🙂
Várom bármelyik elkészült művetek fényképeit, melyeket már a Twitteren is elküldhetitek!
#bakewitherika
További szép hetet!
Legyetek jók!
Erika
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: