Egy fiatal feleség mindennapjai

Szerdai sütési tippek – Cukros briós

Sziasztok!

 

A másik gyenge pontom (a cupcake-ek mellett) a kelt tészták. Persze elkészíteni egy kicsit macerásabb, gondolok itt azokra a receptekre, ahol fel kell futtatni az élesztőt. Attól függetlenül megéri a fáradságot.

A következő recept ebből a szempontból egyszerűbb, mivel instant élesztővel készült.

Mivel nem szeretném, ha plagizáláson kapnának, (biztos, ami biztos) ennek a receptnek az ötletét a Családi füzetek Kedvelt péksütemények kiadványból  vettem.

Az ott előírt adagot lekicsinyítettem és kicsit megvariáltam.

Szóval,

hozzávalók:

– 25 dkg liszt

– 1 kávéskanál só

– 10 dkg cukor

–  2 tojás (1, 5 tojássárgája a tésztába, a többi marad a kenésre)

–  fél csomag szárított élesztő

– meleg tej

– 2,5 dkg vaj (margarin, mivel csak az volt otthon …. szerintem irreleváns, így is tökéletes)

DSCF1412

2

A lisztet, a cukrot és a szárított élesztőt összekeverem, majd hozzáadom a tojássárgáját és a meleg tejet. A tej mennyisége nincs pontosan meghatározva. Akik készítettek már ilyen tésztát azok tudják, hogy ez nem egy pontosan mérhető mennyiség. Addig kell adagolni amíg a tészta nem válik könnyen gyúrhatóvá. Ezután hozzáadjuk az olvasztott margarint.
DSCF1421

Az összegyúrt tésztát konyharuhával lefedjük és addig kelesztjük, amíg a duplájára nem nő.

DSCF1424

 

 

Kis lisztet adhatunk hozzá, hogy könnyebben gyúrhatóvá váljon. Nyolc egyenlő részre osztottam. Mindegyiket egyesével hengerré sodortam, majd feltekertem csiga-bigába :).

1
DSCF1433

DSCF1436

A tetejét megkentem a tojással, majd barna és fehér cukrot szórtam rá (4-4).

3

Előmelegített sütőben, alsó-felső sütés mellett 25 perc alatt kész. Az utolsó öt percben már figyeljetek, mert hamar megpirul.

DSCF1448

Ez a tegnapi vacsorám volt. Még friss és ropogós.

DSCF1479

Ez pedig a mai uzsonnám. Már a képen is látszik, hogy egy kicsit megpuhult a cukortól, de így is nagyon finom volt.

 

Remélem tetszett!

 

Ha nem szeretnél lemaradni az új bejegyzéseimről, akkor iratkozz fel a hírlevelemre, amit az oldalsávon megtehetsz!

 

További szép hetet!

 

Legyetek jók!

Erika

 

Erika

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!