Sziasztok!
A másik gyenge pontom (a cupcake-ek mellett) a kelt tészták. Persze elkészíteni egy kicsit macerásabb, gondolok itt azokra a receptekre, ahol fel kell futtatni az élesztőt. Attól függetlenül megéri a fáradságot.
A következő recept ebből a szempontból egyszerűbb, mivel instant élesztővel készült.
Mivel nem szeretném, ha plagizáláson kapnának, (biztos, ami biztos) ennek a receptnek az ötletét a Családi füzetek Kedvelt péksütemények kiadványból vettem.
Az ott előírt adagot lekicsinyítettem és kicsit megvariáltam.
Szóval,
hozzávalók:
– 25 dkg liszt
– 1 kávéskanál só
– 10 dkg cukor
– 2 tojás (1, 5 tojássárgája a tésztába, a többi marad a kenésre)
– fél csomag szárított élesztő
– meleg tej
– 2,5 dkg vaj (margarin, mivel csak az volt otthon …. szerintem irreleváns, így is tökéletes)
A lisztet, a cukrot és a szárított élesztőt összekeverem, majd hozzáadom a tojássárgáját és a meleg tejet. A tej mennyisége nincs pontosan meghatározva. Akik készítettek már ilyen tésztát azok tudják, hogy ez nem egy pontosan mérhető mennyiség. Addig kell adagolni amíg a tészta nem válik könnyen gyúrhatóvá. Ezután hozzáadjuk az olvasztott margarint.
Az összegyúrt tésztát konyharuhával lefedjük és addig kelesztjük, amíg a duplájára nem nő.
Kis lisztet adhatunk hozzá, hogy könnyebben gyúrhatóvá váljon. Nyolc egyenlő részre osztottam. Mindegyiket egyesével hengerré sodortam, majd feltekertem csiga-bigába :).
A tetejét megkentem a tojással, majd barna és fehér cukrot szórtam rá (4-4).
Előmelegített sütőben, alsó-felső sütés mellett 25 perc alatt kész. Az utolsó öt percben már figyeljetek, mert hamar megpirul.
Ez a tegnapi vacsorám volt. Még friss és ropogós.
Ez pedig a mai uzsonnám. Már a képen is látszik, hogy egy kicsit megpuhult a cukortól, de így is nagyon finom volt.
Remélem tetszett!
Ha nem szeretnél lemaradni az új bejegyzéseimről, akkor iratkozz fel a hírlevelemre, amit az oldalsávon megtehetsz!
További szép hetet!
Legyetek jók!
Erika
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: